Historien om Nordsjö

 

Historien om Nordsjö startede for over 100 år siden. Nordsjö blev med det samme kendt for innovation via teknik og produktudvikling for professionelle malere.

 


 

Nordsjö – sådan startede det

I det pompøse nybyggede Valhallahuset på hjørnet af Gustav Adolfs Torv og Södra Tullgatan lå Malmøs mest moderne og eksklusive farve- og kemikaliehandel. Navnet var Nordström & Sjögren. Kompagnonerne Axel Nordström og Albin Sjögren – som begge havde stor erfaring i branchen – havde i længere tid talt om at starte deres egen virksomhed. Nu var de økonomiske spørgsmål afklaret, og butikken kunne slå dørene op i marts 1903.

Salget gik strygende helt fra start, og kundekredsen talte både malermestre og farvehandlere. I starten af 1907 investerede de 650 kr. i en hest for at kunne klare vareleverancerne. Året efter købte de lejligheden på Södra Förstadsgatan 9, hvor kontoret og lageret blev flyttet til – og nogle år senere fulgte butikken også trop. I 1908 åbnede de en ny filialbutik på Amiralsgatan 15.

Nu tog de hul på egen farveproduktion på mindre skala. Normalt blandede professionelle malere selv deres farver med farvepigment og linolie som base. Men nu kunne man også købe "færdigblandede" farver fra Nordström & Sjögren, som senere blev til Nordsjö.

 

1937 var en skelsættende år i virksomhedens udvikling. Her blev emulsionsfarven Bindol introduceret, og den kunne både rulles, sprøjtes og påføres med pensel. Nordsjös Bindol blev et helt begreb i 1940'erne og begyndte efter krigen at blive fremstillet på licens i flere lande.

 

I 1947 købte de en grund på 40.000 kvadratmeter i Sege, hvor der blev opført nye lokaler til den ekspanderende farveproduktion, og her har vi også til huse den dag i dag. Grundlæggernes to sønner, Olle Nordström og Sven Sjögren, stod nu i spidsen for virksomheden.

 

Nordsjö har haft forskellige ejerkonstellationer gennem årene, og i 1994 blev virksomheden sat til salg igen. Den nuværende ejer, hollandske Akzo, købte samtlige aktier i Nobel Industrier, og Nordsjö blev dermed en del af en af verdens førende farvevirksomheder. - AkzoNobel

 

I 1999 fik virksomheden sit nuværende navn, AkzoNobel Decorative Coatings AB, men farverne sælges under varemærkerne Nordsjö, Sadolin, Hammerite og Cuprinol. I Sege findes også AkzoNobel Industrial Coatings AB, som blev grundlagt i den industrifarveafdeling, der er blevet opbygget siden 1957 og i dag producerer farver og lak til træ- og metalforarbejdningsindustrien.

 

Miljøet har altid været i fokus, og Nordsjö har været en frontfigur inden for overgangen til mere miljøvenlige produkter. I 1990'erne fik virksomheden f.eks. som den første farveproducent i Europa rettigheder til at bruge EU's miljømærke EU-blomsten, og virksomheden fik som den første svenske farveproducent godkendelse til at bruge det svenske astma- og allergiforbunds symbol.

 

Som sagt er der sket meget i disse godt 110 år, men én ting har ikke ændret sig. Dengang som nu er Nordsjö fagfolkenes valg, og vores produkter til professionelle malere har vi nu i flere år emballeret under navnet Nordsjö Professional. Her finder du de af vores produkter, der er specialudviklede til professionelle malere, som vil opnå et professionelt slutresultat hver dag – hele året rundt.

 

I AkzoNobel er vi 45.000 engagerede medarbejdere, der tilsammen skaber forudsætninger for god livskvalitet og en inspirerende hverdag. Vi er en førende farvevirksomhed og storproducent af specialkemikalier, som forsyner virksomheder og forbrugere over hele verden med både farve og overfladebeskyttelse – som ingredienser til vigtige hverdagsprodukter. I dag har vi aktiviteter i over 80 lande, og vores hovedkontor ligger i Amsterdam, Holland. Vores innovative produkter gemmer på en stolt historie, og de er udviklet til at gøre livet mere enkelt for mennesker i en verden, der forandrer sig i lyntempo. Blandt vores velkendte varemærker er Eka, International, Cuprinol, Jozo og Nordsjö. Vi er kontinuerligt rangeret som en førende virksomhed inden for bæredygtighed i vores branche, og vi har fokus på at bidrage til byer med velstand og et levende samfund ved at skabe en farverig og tryg verden, hvor livet bliver bedre gennem vores handlinger.

Nordsjö Professional Expert app appstore google play